Gastric Bypass
Bij de gastric bypassingreep worden de maag, de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm van de spijsvertering uitgesloten. Dat heeft als voornaamste effect dat de hoeveelheid voedsel die u tijdens een maaltijd kan eten, sterk wordt beperkt zonder dat u een hongergevoel hebt en dat u een langdurig verzadigingsgevoel hebt.
Normaal gezien heeft de maag een grote capaciteit, zodat u een grote hoeveelheid voedsel kan eten voor u een verzadigingsgevoel krijgt. Na de doorgang door de maag wordt het voedsel verteerd en ter hoogte van de dunne darm opgenomen.
De hoeveelheid voedsel die u kan eten tijdens één maaltijd wordt sterk beperkt (restrictie). Andere operaties zorgen ervoor dat het voedsel dat u gegeten hebt minder door het lichaam wordt opgenomen (malabsorptie). Bij de gastric bypassingreep worden de maag, de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm van de spijsvertering uitgesloten. Dat heeft als voornaamste effect dat de hoeveelheid voedsel die u tijdens een maaltijd kan eten sterk wordt beperkt zonder dat u een hongergevoel hebt en dat u een langdurig verzadigingsgevoel hebt. Ook de opname van vetten wordt licht beperkt, al is dat eerder minimaal. Het eten van hoogcalorische voedingsbestanddelen, voornamelijk suikers, geeft een onbehaaglijk gevoel. Ook dat draagt bij tot evenwichtigere eetgewoonten na de ingreep.
De ingreep wordt uitgevoerd via een kijkoperatie (laparoscopie). Daarvoor worden 5 kleine gaatjes in de bovenbuik gemaakt.
Met behulp van nietjes creëren we in het bovenste gedeelte van de maag een nieuw klein maagreservoir. Dit nieuwe reservoir heeft geen doorgang meer naar de rest van de maag.
De dunne darm wordt opgehaald en verbonden met de nieuwe maag. Via een smalle doorgang gaat het voedsel van de nieuwe maag rechtstreeks naar de dunne darm. De ‘oude’ maag en de twaalfvingerige darm worden op die manier overbrugd of gebypassed. Het einde van de twaalfvingerige darm wordt opnieuw verbonden met de dunne darm, ongeveer 100 tot 150 cm verder dan de verbinding van de nieuwe maag met de dunne darm. Deze nieuwe verbinding van de twaalfvingerige darm met de dunne darm zorgt ervoor dat het maagsap en het gal- en pancreassap met het voedsel vermengd kunnen worden.
Meestal kan de patiënt op de tweede of derde dag na de ingreep het ziekenhuis verlaten. Vooral de eerste drie weken zal u een aangepast dieet moeten volgen. Nadien krijgt u een vitaminepreparaat voorgeschreven dat het lichaam vooral van vitamine B12 en ijzersupplementen voorziet.
Na een gastric bypassoperatie kan u rekenen op een gemiddeld gewichtsverlies van 25 à 35% van het oorspronkelijke lichaamsgewicht. Vooral voor patiënten die hopen dat ze na dit type ingreep slank zullen worden, luidt de boodschap dat u moet streven naar een realistisch gewicht. Omdat deze ingrijpende operaties niet om esthetische redenen worden uitgevoerd, is slank zijn niet het doel. Het doel is gezonder worden. Een resterend, maar beperkt overgewicht zal u moeten aanvaarden.
De opname
Meestal wordt u de dag van de ingreep, rond 7 u ‘s morgens opgenomen via het onthaal, bij de ingang van het ziekenhuis. U moet vanaf middernacht nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf dan geen vast of vloeibaar voedsel meer mag eten of drinken. Als u een CPAP-masker hebt, moet u dit meebrengen naar het ziekenhuis. Afhankelijk van het type ingreep duurt de operatieve procedure ongeveer 2 uur. Daarna komt u voor enkele uren op de intensieve zorgen te liggen ter observatie. Hoog- risicopatiënten blijven daar de hele nacht onder medische bewaking.
Na de ingreep krijgt u vanzelfsprekend aangepaste voeding
De dag van de ingreep mag u reeds helder water drinken. U hebt geen neussonde, maar mogelijks wel een infuus en een buisje (drain) in de buik. Vanaf de eerste dag na de ingreep kunt u al vaster voedsel beginnen eten: eerst yoghurt en een beschuit en dan gepureerde, zachte voeding. De drain en het infuus worden dan verwijderd. Afhankelijk van hoe u zich voelt, kunt u ten vroegste op de tweede dag na de ingreep het ziekenhuis verlaten.