Faecale incontinentie

Bij faecale incontinentie is er sprake van een vorm van verlies van stoelgang, flatus of gas uit de darmen, die niet voorkomt uit een éénmalige gebeurtenis of een infectie en die herhaaldelijk of continu gedurende langere tijd optreedt. Sommige mensen hebben af en toe last van vlekken in hun ondergoed. Bij andere mensen is soms sprake van onbeheersbare of onbewuste gasvorming of flatulentie. Weer anderen moeten soms rennen om op tijd het toilet te halen. Heel wat mensen moeten gebruikmaken van incontinentieverband en andere incontinentiehulpmiddelen.

De ernst van faecale incontinentie wordt bepaald aan de hand van de Wexner score: klik hier


Oorzaken

  • Sfincterletsel: als gevolg van een operatie, door lichamelijk letsel, bv. na een ongeval, door een natuurlijke (vaginale) bevalling
  • Door een chronische darmontsteking: inflammatory bowel disease of IBD
  • Door een neurologische aandoening, zoals een beroerte of zenuwletsel
  • Ten gevolge van een prolaps (verzakking van de endeldarm of uitzakkende aambeien)

Behandelingsmogelijkheden

  • Stoelgang indikken

Het kan zinvol zijn om de stoelgang beter te reguleren; dat wil zeggen met vezelrijke voeding of vezelhoudende medicatie, de stoelgang meer samenhang te geven. Ook adviezen als regelmatig eten en drinken leiden soms al tot verbetering.

Hierbij wordt de darm 'leeggespoeld', zodat u de rest van de dag zonder angst voor lekkage de deur uit kunt. Dit kan met een klein flesje (150cc) voor klachten van soiling al voldoende helpen. Voor grotere spoelingen zijn verschillende spoelsystemen in de handel. Wij werken nu samen met Hoogland Medical om te zorgen dat een incontinentieverpleegkundige u thuis uit kan leggen hoe het systeem werkt. Darmspoelen is een intensieve bezigheid en kan een goede tijdelijke oplossing zijn of een laatste behandeling voordat tot het aanleggen van een stoma wordt overgegaan.