Fissuur of anale kloof

Een fissuur of kloofje begint als een scheurtje in de huid van de anus. Na langer bestaan evolueert zo'n scheurtje naar een zweer. Meestal loopt een fissuur in de lengterichting van de bilspleet, aan de voor-of achterzijde van de anus.

#
#

Klachten

Tijdens en na de stoelgang geeft een anale fissuur vaak een heftige, scherpe pijn. Door deze pijn wordt de stoelgang liever uitgesteld, wat dan weer voor obstipatie zorgt, wat de genezing alleen maar verergert. Vaak hebben patiënten ook wat helderrood bloed op het toiletpapier.

Oorzaken

Er zijn vaak verschillende oorzaken voor het ontstaan van een fissuur:

  • herhaalde passage van harde stoelgang
  • hard persen bij de stoelgang. Persen tijdens de bevalling
  • een periode van diarree met veelvuldig afvegen
  • anaal geslachtsverkeer

Behandelingsmogelijkheden

Meestal geneest een fissuur vanzelf binnen enkele weken. Wanneer een fissuur echter langer dan 6 weken bestaat, spreken we van een chronische fissuur. Deze geneest niet meer spontaan.

#

Niet-operatieve behandeling

Om de genezing van de fissuur te bevorderen of het ontstaan ervan te voorkomen, moet u de stoelgang zacht en soepel houden. Wanneer de stoelgang zachter is, zal u automatisch minder persen en treden beschadigingen in de anus minder snel op.

Dit kan door het eten van een vezelrijke voeding, gecombineerd met voldoende drinken. Beweeg voldoende. Te weinig beweging kan constipatie (verstopping) veroorzaken of deze verergeren.

Verder moet bij aandrang voor stoelgang het toiletbezoek niet te lang worden uitgesteld. Er dient een correcte positie voor de stoelgang worden aangenomen en men dient het persen te vermijden.

Regelmatig een warm bad zorgt ervoor dat de anus zich kan ontspannen. Ook als er klachten zijn als branderigheid, pijn, jeuk en eczeem rond de anus is een warm zitbad (eventueel met Kamillosan) een goed middel ter bestrijding van de klachten.

Behandeling met Isorbidenitraat zalf of Diltiazem crème. Diltiazem crème vermindert de druk en verbetert de doorbloeding in de anus en verbetert zodoende de bloedvoorziening op de plaats van de anusscheurtjes. Hierdoor kunnen de anusscheurtjes beter genezen.

Operatieve behandeling

Voor welke behandeling gekozen wordt, hangt af van de hardnekkigheid van de kloof. In eerste instantie trachten we steeds zo minimaal invasief mogelijk te zijn.

    1. Behandeling met botox
  1. Fissurectomie met mucosplastie
  2. Houseflap
  3. Laterale sfincterotomie