Galstenen

Steentjes in de galblaas veroorzaken pijn, kolieken en/of aandoeningen, zoals ernstige of chronische ontstekingen van de galblaas of het terechtkomen van een steentje vanuit de galblaas in de galweg. Dat laatste kan op zijn beurt leiden tot geelzucht, een infectie van de galwegen (cholangitis) of een ontsteking van de pancreas (alvleesklier).

#

Omdat de aanwezigheid van galstenen dit soort aandoeningen kan veroorzaken, stelt de dokter je een chirurgische ingreep voor. De toestand van je galblaas kan op het ogenblik van de ingreep zeer verschillend zijn naargelang de klachten en de afwijkingen die je vertoont. Dat heeft een invloed op hoe de ingreep zal verlopen.

Zo kan er voor of tijdens de chirurgische ingreep een steentje ontdekt worden in de galweg. In dat geval moet het steentje ook tijdens de ingreep verwijderd worden. Dat gebeurt ofwel: voor, tijdens of na de ingreep door middel van een endoscopie (of een “endoscopische steenextractie/galsteenverwijdering” door middel van ERCP)door een bijkomende behandeling tijdens de laparoscopische ingreep (kijkoperatie), of door chirurgie “met open buik” door middel van laparotomie (het openen van de buikwand ter hoogte van de galblaas).

Je galblaas zal samen met de galstenen worden verwijderd. Als dat niet zou gebeuren (en enkel de galstenen verwijderd zouden worden) loop je gevaar opnieuw galstenen te ontwikkelen, en dus opnieuw geopereerd te moeten worden.

Symptomen

Er zijn veel mensen met galstenen zonder dat ze klachten hebben.
De klachten die kunnen ontstaan zijn:

  • Heftige pijn of ongemak in de buik (meestal aan de rechterzijde), vaak na een vetrijke maaltijd
  • Drang om te bewegen
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Geelverkleuring van het oogwit en de huid (geelzucht of icterus)
  • Bleke stoelgang en donkere urine
  • Koorts
  • Algemeen ziek zijn
Behandeling

Tegenwoordig is een cholecystectomie (verwijdering van de galblaas) de behandeling bij uitstek voor galsteenziektes. Het is bewezen dat de methoden tot het oplossen van steentjes of de verbrijzeling van de steentjes door ultrageluid zeer weinig doeltreffend zijn, en deze methoden worden dan ook niet meer toegepast.

De chirurgie van de galblaas

Wanneer men u een chirurgische ingreep voorstelt, bestaan er twee mogelijkheden: een chirurgische ingreep “met open buik” door middel van laparotomie (of het openen van de buikwand ter hoogte van de galblaas) en een chirurgische ingreep “met gesloten buik” door middel van laparoscopie (sleutelgat-operatie of kijkgat-operatie).

In de praktijk kunnen de meeste mensen behandeld worden door middel van laparoscopie. Sommige ingewikkelde gevallen (bv. zware acute of chronische ontstekingen van de galblaas) kunnen soms onmogelijk behandeld worden door middel van laparoscopie. Dan zal je chirurg veiligheidshalve opereren “met open buik”, hetzij van in het begin, hetzij tijdens de laparoscopische ingreep en gedurende dezelfde anesthesie (verdoving).

Verloop van de ingreep